8 důvodů proč jíst cvrčka

bílkoviny cvrčci cvrčky entomofagie jedlý hmyz proteiny udržitelnost vitamin B12

Cvrček patří mezi ty nejznámější druhy jedlého hmyzu na světě. Hlavně v západních zemích, kde entomofagie teprve postupně nabírá na popularitě, patří cvrček domácí mezi nejvíce konzumované druhy. Ptáš se sám sebe - proč bys měl zrovna ty jíst cvrčka? V tom případě jsi tady správně. Připravili jsme si pro tebe 8 relevantních důvodů, proč bys měl cvrčka vyzkoušet i ty!

8 důvodů proč jíst cvrčka

Cvrček je bohatým zdrojem proteinů

Nemusíš být zrovna vrcholový atlet nebo bodybuilder na to, abys tušil, že bílkoviny ve výživě nesmí chybět. Ještě o něco větší důraz na zdroje bílkovin pak kladou vegetariáni a vegani, kteří si zdroje bílkovin hlídat zkrátka musí. Vybírat lze mezi rostlinnými i živočišnými zdroji. Jednou z alternativ je i jedlý hmyz. Cvrček je skvělým zdrojem kompletních proteinů. Obsahuje hodnotné aminokyseliny včetně těch esenciálních a jejich profil je lepší než u většiny rostlinných proteinů. Konzumací takového cvrčka získáš přibližně až 60 g bílkovin na 100 gramů.

Chov cvrčků je jednoduchý a udržitelný 

Na prvním místě udržitelnost! Chov hospodářských zvířat je zodpovědný za produkci 14 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Potřeba půdy i vody je vysoká. Zato chov hmyzu je uspořádán vertikálně. Potřeba plochy pro chov se tímto radikálně zmenšuje. Dalším zajímavým údajem je konverze krmiva, tedy kolik kg krmiva zvíře spotřebuje pro to, aby jeho hmotnost vzrostla o 1 kg. Přepočítáme-li tuto hodnotu na hmotnost, určenou ke konzumaci, zjistíme, že cvrčci jsou 2,1 krát efektivnější než drůbež, 4 krát efektivnější než prasata a 12 krát efektivnější než skot. Potřeba krmiva pro cvrčka v porovnání s ostatními zvířaty je opravdu malá.

Cvrček obsahuje vysoký obsah bílkovin

Poskytuje esenciální nutrienty

Cvrčci, kromě významného obsahu proteinů obsahují také značné množství tuků. Tuk zaujímá až ¼ jejich obsahu! Obsažené nenasycené mastné kyseliny a k tomu některé rozpustné vitamíny charakterizují právě tuky cvrčků. Bílkoviny, tuky, vitamíny, antioxidanty, a navíc některé mikronutrienty - to je kombinace, která dělá z cvrčka něco jako superpotravinu.

Je zdrojem vitamínu B12

Jíst cvrčky znamená také mít dostatečný přísun vitamínu B12 a některých dalších vitamínů skupiny B. Vitamin B12 je dostupný pouze v potravinách živočišného původu, jako maso, mléko, vejce, nebo vnitřnosti. Vitamin B12 je důležitý především pro krvetvorbu.

Cvrček obsahuje i vitamin B12

Cvrček se konzumuje téměř všude na světě

Cvrček je v podstatě nejznámější jedlý hmyz s jakým se můžeš setkat. Připravuje se na spoustu způsobů a kdo hmyzu nefandí, bere ho alespoň jako exotický pokrm. Existuje sice několik druhů, od cvrčka banánového, dvouskvrnného, polního a konečně cvrčka domácího. V entomofagii se pravděpodobně setkáš se všemi druhy, nicméně cvrček domácí je v našich končinách nejrozšířenějším. Ochutnat cvrčka tak může býť tvůj první krok do světa jedlého hmyzu. 

Hodí se téměř ke všemu

Cvrček má lehce neutrální až oříškovou chuť. Přidat si je můžeš jen tak do jídla nebo je připravit různým kulinářským způsobem. Také je můžeš přidat ve formě mouky do těsta, cukrovinek nebo do kaše. Chuť můžeš podpořit třeba smažením  s další přísadou, jako je paprika, sůl, tymián nebo třeba skořice. Pokud jsi team sladkých jídel, dají se najít i cvrčci v čokoládě.

Gluten free

Žádná pšenice, žádný lepek. Cvrček, respektive mouka z něj vyrobená, je dobrou přísadou i do různých pekařských výrobků. Chléb s přídavkem takové mouky se stává hodnotnějším pro nás jako spotřebitele, díky vyššímu obsahu antioxidantů a kvalitních bílkovin.

Chov cvrčka je navíc ekologický

Popularita

Koupit cvrčky (myslím ty pro lidskou spotřebu), dnes můžeš téměř na každém rohu a v jakékoliv formě. Tato "nová potravina" se postupně stává součástí dezertů, rautů ale i obchodních večeří. Jíst cvrčky je prostě trendy.

Tak co? Jsou to pro tebe dostatečné důvody k vyzkoušení cvrčku? Pokud si však zatím netroufáš na celistvý hmyz, určitě vyzkoušej naši proteinovou směs s obsahem hmyzího prášku, kde ani nepoznáš, že konzumuješ hmyz. Kromě toho svému tělu dodáš cenné živiny a současně si určitě i pochutnáš.

Pro více zajímavých informací ze světa entomofágie a výživy nás určitě nezapomeň sledovat na našem Instagramu a Facebooku!

By Martina

Zdroje:

GERBER, Pierre J., et al. Tackling climate change through livestock: a global assessment of emissions and mitigation opportunities. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 2013.
BAIANO, Antonietta. Edible insects: An overview on nutritional characteristics, safety, farming, production technologies, regulatory framework, and socio-economic and ethical implications. Trends in Food Science & Technology, 2020, 100: 35-50.
Koury, M. J., & Ponka, P. (2004). NEW INSIGHTS INTO ERYTHROPOIESIS: The Roles of Folate, Vitamin B 12 , and Iron. Annual Review of Nutrition24(1), 105-131. https://doi.org/10.1146/annurev.nutr.24.012003.132306

Starší příspěvek Novější příspěvek


Zanechat komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny