Jak chutná jedlý hmyz?

Každý, kdo se rozhodne ochutnat hmyz, a to z jakéhokoliv důvodu, by pravděpodobně rád věděl, do čeho jde. Jak to vlastně chutná? Bude to něco odporné? Budu si muset v hlavě opakovat, že to přece dělám pro dobro životního prostředí? Nebo si na tom dokonce pochutnám?

Jak chutna hmyz ENTOWAY

Světe div se, ale ochucené je v dnešní době snad vše. Chceš popcorn se sýrovou, chilli, slanou, máslovou, karamelovou nebo snad bylinkovou příchutí? Není problém. A trh toho nabízí mnohem mnohem více. Nejen ingredience ale obzvlášť samotná úprava je to, co dělá jídlo chutným. Tak jako se o samotném vařeném kuřecí nedá říct, že jde o gastronomický zážitek, nelze takové něco říct o samotném cvrčkovi, nebo moučném červovi. Pokrmům lze jednoduše dát chuť jakou chceš. Vše záleží na konkrétním receptu a použitých ingrediencích. Jde prostě o to, skloubit chuťové nuance a připravit chutný a nutričně plnohodnotný pokrm.

Říkat, že je to moc dobré a chutné však vždy stačit nebude. Chuť je obecně vysoce subjektivní a každý má svůj vytříbený jazýček, zvyklý na něco jiného. Někdo by mohl milovat tradiční českou koprovku a jiný ji nesnášet. Stejně tak si najde své fanoušky, ale také své odpůrce, indické tandoori nebo vietnamská kuchyně.

 Struktura hmyzu

Při konzumaci hmyzu je potřeba myslet na to, že patří do kmene členovců. Tím je biologicky dána jejich vnější kostra, obsahující chitin, čímž je značně ovlivněna textura. Hmyz si tak lze představit jako zmenšené verze humrů nebo krabů. Tělo hmyzu je tedy pevné, na zkus křupavé. Chuť volně žijících druhů hmyzu je ovlivněna biotopem a dostupnou potravou. Některé druhy jsou závislé na konzumaci určitých druhů rostlin, které dodávají samotnému hmyzu specifickou příchuť. Tím vzniká obrovská rozmanitost chutí. Komerčně chované druhy jsou stejně tak ovlivněny přijímaným krmivem, které je přesně definováno a obvykle neměněno. Před sběrem se druhy chované pro lidskou konzumaci nechávají 12-24 hodin vyprázdnit, popřípadě se krmí zeleninou, která má částečně ovlivnit jejich chuť.

Hmyzí tržiště

Zdroj: https://www.flickr.com/photos/raulvillalon/26449758119

Chuť hmyzu závisí na konkrétním druhu. Obecně lze však říct, že jedlý hmyz má zemitou, rostlinnou příchuť, někdy připomínající houby nebo kořenovou zeleninu. U některých druhů je také možné setkat se i s určitou horkostí. Obsažený tuk, který je u některých druhů extrémně vysoký, hraje také významnou roli při zpracování a tuk zde, jako nositel chuti, dodává charakteristický oříškový nádech. Výraznou oříškovou příchuť poznáte například u pražených moučných červů. Oříškovou, jemnou až neutrální chuť má také cvrček. Přidávají se proto jak do sladkých, tak i do slaných jídel, salátů nebo je možné konzumovat je samotné ve formě snacků. Další, u nás téměř exotickou pochoutkou, bývají sarančata. Smažené do křupava a s různymi příchutěmi je objevíte nejčastěji v zemích jihovýchodní Asie.

Chuť hmyzu

Hmyzu na talíři se tedy není určite potřeba bát a to ani po chuťové stránce. Vyzkoušej ho na více způsobů a věř, že se najde ten, který ti skutečně zachutná! Vyzkoušel jsi už někdy hmyz? Jaké bylo tvoje poprvé? Poděl se o to s námi níže v diskuzi nebo nám napiš na našem instagramu nebo facebooku!

by Martina

Zdroje

HANBOONSONG, Yupa; JAMJANYA, Tasanee; DURST, Patrick B. Six-legged livestock: edible insect farming, collection and marketing in Thailand. RAP publication, 2013, 3.
Guide on Good Hygiene Practices.International Platform of Insects for Food and Feed[online]. 2020, [cit. 2021-05-12]. Dostupné z: https://ipiff.org/wp-content/uploads/2020/12/IPIFF-Guide-on-Good-Hygiene-Practices.pdf

Starší příspěvek Novější příspěvek


Zanechat komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny