Narostou ti z hmyzího proteinu svaly?

aminokyseliny bílkoviny entomofagie jedlý hmyz kvalita bílkovin protein Proteinblend svaly výživa

Každý sportovec velmi dobře ví, že kromě poctivých tréninků musí dbát i na dostatek kvalitních bílkovin ve stravě. Při snaze o udržitelnější životní styl je to však s kvalitou bílkovin tak trochu problematické. Rostlinným zdrojům totiž často chybí některé esenciální aminokyseliny. Vhodnou alternativou pak může být právě jedlý hmyz. Je však hmyzí protein efektivní pro růst svalů? Pojď se na to s námi podívat...

Hmyzí protein a svaly

Zdroj: https://unsplash.com/photos/uQ9CSV9eJYw

V nejnovější studii z letošního roku se na to podívali výzkumníci z Nizozemska. V dvojitě zaslepené, randomizované studii, zkoumali vliv konzumace hmyzího proteinu na stimulaci proteosyntézy, tedy růstu svalů a prozkoumali i jeho stravitelnost. Konkrétně šlo o protein z larev potemníka stájového. Souběžně zkoumali totéž na mléčném proteinu a výsledky porovnali. V praxi to vypadalo asi tak, že účastníci museli provést určitý rozsah fyzické aktivity - silového tréninku - a následně dostali buďto 30 g hmyzích bílkovin, které získali ze 64 g hmyzího prášku nebo 30 g mléčných bílkovin ze 40 g sušeného mléčného koncentrátu.

Studia - Hmyzi proteín a svaly

Výsledky byly vskutku pozoruhodné! Hmyzí protein se ukázal jako velmi dobře stravitelný a tělem využitelný. Ve srovnání s mléčným proteinem nebyl zjištěn žádný významný rozdíl a v tomto ohledu tedy nijak nezaostával. Podobně tomu bylo i při stimulaci růstu svalů - proteosyntézy. Ve srovnání s mléčným proteinem nebyly při hmyzím proteinu zjištěny žádné rozdíly a zdá se tedy, že hmyzí protein dokáže hravě nahradit klasický mléčný šejk.

Po konzumaci 30 g hmyzích bílkovin následuje jejich rychlé trávení a vstřebávání aminokyselin, přičemž se zvyšuje rychlost syntézy svalových bílkovin. Platí to v klidovém stavu, ale i po fyzické námaze, kde je samozřejmě proteosyntéza (růst svalů) výraznější. Jelikož nebyl oproti mléčnému koncentrátu patrný žádný výrazný rozdíl, jedlý hmyz se tak opravdu jeví jako skvělá, nutričně kvalitní, alternativa k běžným zdrojům živočišných bílkovin.

Jak už jistě víš, významný rozdíl je však v udržitelnosti produkce takovýchto bílkovin. Naše planeta totiž není schopna pokrýt stále se zvyšující potřebu bílkovin naší populace a i proto by sme se měli poohlídnout po ekologicky příznivějších možnostech. O tomto aspektu jedlého hmyzu se více dočteš třeba zde.

Hmyzí protein vs mléčný protein

Hmyz obsahuje kromě značného množství bílkovin také chitin, který funguje podobně jako vláknina a prospívá tak tvému trávení. Dále obsahuje i některé důležité mikroživiny a antioxidanty. V závěru studie tak autoři nezapomněli zdůraznit, že tyto všechny výhodné vlastnosti jedlého hmyzu představují významný stimul pro jeho začlenění do západní stravy.

Překvapily tě výsledky této studie? Věděl by sis jako sportovec představit vyměnit běžný syrovátkový protein za ten hmyzí? Napiš do komentáře nebo se nám ozvi na instagramu či facebooku. Budeme rádi za tvůj feedback, postřeh či názor!

by Martin

Zdroje:

HERMANS, Wesley J H, Joan M SENDEN, Tyler A CHURCHWARD-VENNE, et al. Insects are a viable protein source for human consumption: from insect protein digestion to postprandial muscle protein synthesis in vivo in humans. The American Journal of Clinical Nutrition. 2021, , 1-11. ISSN 0002-9165. Dostupné z: doi:10.1093/ajcn/nqab115

Starší příspěvek Novější příspěvek


Zanechat komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny