Rozhovor s ambasadorem ENTOWAY - lezec Marek Humaj

ambassador jedlý hmyz lezení protein Proteinblend

V dnešním článku na blogu ti přinášíme zajímavý rozhovor s naším entolezcem, ambasadorem značky ENTOWAY, jménem Marek. V rozhovoru se dozvíš kdo Marek je, jak dlouho se věnuje lezení, ale také to, jak vnímá jedlý hmyz a obecně entomofágii. Marek také prozradí, proč mu nevyvhovují běžné proteinové prášky a co vnímá jako největší výhodu Proteinblendu.

ENTOWAY ambassador - Lezec Marek Humaj 1

Ahoj Marek. Zkus se nám v krátkosti představit. Kdo jsi, co děláš, co tě baví, čemu se věnuješ?

Ahoj! Jmenuji se Marek Humaj, jsem z města Trenčianske Teplice na Slovensku, jsem lezec, živím se prací ve výškách pomocí horolezecké techniky a baví mě široké spektrum aktivit, jako například lezení, horský běh, cestování, tvoření hudby a podobně.

Jak dlouho se věnuješ sportu? Jaké sporty jsi dělal jako dítě?

Sportu se věnuji prakticky odmala. První sport na který mě rodiče přihlásili, bylo bojové umění Brazilské Jiu-Jitsu. V tomto sportu jsem však nedominoval kvůli nadváze. Po fyzické stránce mi to však pomohlo tento problém odstranit. Nabral jsem základní pohybovou zdatnost a později jsem se začal věnovat parkouru, který jsem dělal více než 8 let.

ENTOWAY ambassador - Lezec Marek Humaj 2

Co ty a lezení? Kdy to u tebe celé začalo? Co tě k němu přivedlo? Co tě na něm nejvíc fascinuje?

K lezení jsem se dostal skrze parkour. Jeli jsme s kamarády skákat na jedno skalní bralo v Česku - Čertovy skály - a tam jsem uviděl skupinku lezců. Moje první věta byla: "Jak je vůbec může bavit lézt nahoru-dolů po skále?! Vypadá to nudně..." Od té doby se však lezení věnuji již 5 let každý den. Na lezení mě nejvíce fascinuje zejména jedna věc – komunita. Lezecká komunita a lidé v ní mi kompletně změnili život. Všichni se navzájem podporujeme a pomáháme si.

Věnuješ se vedle lezení i jiným druhům sportu? Existuje nějaký sport, který bys chtěl ještě vyzkoušet?

Sice ne tak pravidelně jako lezení, ale snažím se věnovat i horskému běhu. V budoucnu mám v plánu udělat si kurz seskoku s padákem a to bych chtěl dále posunout na basejumping – skok s padákem z budov, skalních útesů, mostů…

Jak si na tom se stravou? Z čeho běžně sestává tvůj jídelníček? Na co si ve stravě dáváš pozor?

Strava u mě dlouhou dobu byla velkým problémem. I teď se občas stravuji ne úplně vhodně kvůli časovému shonu. Vždy jsem však měl rád jednoduchá jídla, ovoce, zeleninu. Do budoucna mám předsevzetí klást ještě větší důraz na to, co a jakého původu konzumuji.

ENTOWAY ambassador - Lezec Marek Humaj 3

Jaká jsou tvá oblíbená jídla?

Každé jídlo je mé oblíbené a to je ten problém. Mezi mé opravdu oblíbené však patří například hummus.

Jak vnímáš jedlý hmyz jako potravinu ty? Jak bys popsal svou první zkušenost s jedlým hmyzem? Měl jsi obavy?

Vždy jsem byl otevřen novým věcem a hmyz u mě nevyvolával extra negativní pocity. Neměl jsem žádná očekávání. První zkušenost mě vcelku mile překvapila. Měl jsem sušený hmyz a chutnal mi jako klasické chipsy.

V čem tě hmyzí protein zaujal? Co vnímáš jako jeho největší benefity?

V první řadě mě zaujal hlavně po ekologické stránce, jelikož je jeho výroba ekologičtější než u běžných proteinů. Také u mě nezpůsoboval žádné trávicí problémy, které jsem míval u syrovátkových proteinů, jako například nadýmání a křeče v břiše.

ENTOWAY ambassador - Lezec Marek Humaj 4

Jak ti Proteinblend chutná? K čemu bys jeho chuť přirovnal?

Proteinblend bych přirovnal k běžnému veganskému proteinu. Chuť je jemná, po použitých surovinách, není zbytečně sladká a hlavně, jak jsem již zmiňoval, u mě nezpůsobuje žádné trávicí problémy.

Kdy Proteinblend používáš?

Proteinblend používám nejčastěji po trénincích, ať už silových nebo vytrvalostních, nebo během pracovních dnů při fyzicky náročné práci jako rychlou a nutričně kvalitní náhradu jídla.

Používáš Proteinblend i jinak než klasický protein, třeba do receptů?

Ano, jako vášnivý kuchař, který umí uvařit čaj, se mi někdy podaří i nějaký lehký teplý pokrm. Například palačinky, wafle nebo cookies s Proteinblendem se mi (a mé přítelkyni) zatím povedly.

ENTOWAY ambassador - Lezec Marek Humaj 5

Máš nějaké životní motto, kterým se řídíš?

Nikdy jsem nebyl zásadový. Řídím se danou situací a reaguji na ni.

A bonusová otázka na závěr. Chtěl bys něco vzkázat ostatním?

Buď dobrý na druhé lidi. Dělej něco na 100%, nebo to nedělej. A jak by řekl WIm Hoff: ,,Breathe Motherf***er!“

 ...

Cestu tohoto šikovného sportovce můžeš sledovat přímo na jeho instagramu @_marekhumaj_. V případě, že bys chtěl začít s lezením a potřeboval bys úvodní rady, tipy a triky, nestyď se a určitě napiš Marekovi zprávu!

A samozřejmě, pokud nás ještě nesleduješ, tak to rychle naprav. Můžeš se těšit na spoustu nového nadupaného obsahu, ať už z oblasti jedlého hmyzu, výživy nebo sportu! 


Starší příspěvek Novější příspěvek


Zanechat komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny