Bílkoviny a jejich kvalita ve výživě

aminokyseliny aminospektrum bílkoviny entomofagie jedlý hmyz kvalita bílkovin protein Proteinblend proteiny výživa

Bílkoviny, a.k.a. proteiny, patří mezi základní složky stravy. Asi každý z nás už slyšel, jak jsou bílkoviny ve výživě důležité a že zejména u sportovců mají obrovský význam. I to je důvod, proč sportovci často sahají po různých doplňcích stravy ve formě prášků s vysokým obsahem bílkovin a sledují si jejich množství ve stravě. Co vlastně ty bílkoviny jsou? A jak poznat ty kvalitní?

Zdroje bílkovin

Zdroj: https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/50216951092

Jde o biopolymery přírodního původu, složené z aminokyselin, pospojovaných tzv. peptidovou vazbou. Jsou podstatou každého živého organismu a plní v něm obrovské množství funkcí. Některé mohou fungovat jako stavební prvky, jiné jako transportéry různých látek a díky některým se zase dokážeme pohybovat. Kromě toho slouží i jako zdroj energie a 1 gram bílkovin nám poskytuje energii asi 1 kcal. Bílkoviny si nedokážeme v našem těle uložit "do zásoby" a proto musíme v stravě zajistit jejich pravidelný a dostatečný příjem.

Jak již bylo zmíněno, bílkoviny jsou složeny z jednotlivých aminokyselin. Aminokyselin, které tvoří bílkoviny živých organismů, tedy i tvého těla, je přibližně 20 a označují se také jako proteinogenní. Podle toho, zda si je naše tělo dokáže vytvořit samo, nebo jsme odkázáni na jejich příjem ve stravě, je ještě dělíme na esenciální (nutné přijímat ve stravě) a neesenciální (tělo si je tvoří samo). Mezi esenciální aminokyseliny patří histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan a valin. Z nich je pro sportovce extra důležitý zejména leucin, valin a isoleucin, které ti jistě něco říkají pokud už jsi někdy slyšel o BCAA.

Proteinový nápoj

Zdroj: https://unsplash.com/photos/phY30gaxqS8

Podle toho, ze kterých aminokyselin je vybraný typ bílkoviny složený, možná zdroje bílkovin rozdělit na kvalitní, resp. plnohodnotné a neplnohodnotné. Plnohodnotné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny (mají plné aminospektrum) a to v dostatečném množství. Tělo je dokáže naplno zužitkovat a postavit z nich nové tkáně (včetně svalů). Patří sem hlavně živočišné zdroje bílkovin jako maso, syrovátka, či vejce. Pokud dané bílkovině chybí byť jen jedna z těchto aminokyselin, nebo se jí tam nachází jen velmi malé množství, označujeme ji jako neplnohodnotnou, resp. nekvalitní. S tímto typem se nejčastěji setkáme u rostlinných zdrojů. Například rýže se vyznačuje výrazným nedostatkem lysinu, sója a hrách zase nedostatkem methioninu. Tělo tyto bílkoviny nedokáže využít naplno a tak jich buďto musíme přijmout mnohem větší množství, nebo se snažit o kombinování více zdrojů najednou.

Vývoj Proteinblendu od ENTOWAY

Copyright © Jan Prokopius 2021, jan@prokopius.cz

Právě zde přichází kámen úrazu u sportovců, kteří se snaží žít nejen zdravě, ale také udržitelně. Ve stravě tak nahrazují konvenční zdroje bílkovin jako maso, mléko, vejce či sýry rostlinnými alternativami, které však často nejsou schopny plně nahradit kvalitní živočišné zdroje. Pokud se bavíme konkrétně o sportovní výživě, v praxi to vypadá tak, že si sportovec koupí rýžový či konopný protein namísto syrovátkového. Je však opravdu nutné ubírat z kvality své výživy a okrádat se o benefity, které kvalitní bílkoviny přinášejí na úkor udržitelnějšího životního stylu? Určitě ne! V ENTOWAY jsme se rozhodli tento problém řešit a přinést na trh proteinový blend, který ti umožní spojit výhody udržitelného stravování spolu s kvalitou klasických zdrojů bílkovin. Namixovali jsme ho kombinováním těch nejlepších rostlinných zdrojů s přídavkem nutričně bohatého prášku z jedlého hmyzu tak, aby ti poskytoval plné aminokyselinové spektrum a přitom byl z udržitelných zdrojů a skvěle chutnal.

Věříme, že jsi po přečtení tohoto článku trochu chytřejší, jak to s těmi proteiny ve stravě je a že o něco lépe chápeš myšlenku našeho Proteinblendu. Pokud bys měl jakékoli dotazy, ať už ohledně stravy, nebo našeho Proteinblendu, neváhej nám napsat ať už na hello@entoway.com nebo na našem facebooku, či instagramu!

by Martin

Zdroje:

Advanced Nutrition and Human Metabolism. 7th edition. Hampshire: Cengage Learning, 2018. ISBN 9781305627857.
KUMAR, Vinod, Philip ATHERTON, Kenneth SMITH a Michael J. RENNIE. Human muscle protein synthesis and breakdown during and after exercise. Journal of Applied Physiology. 2009, 106(6), 2026-2039. ISSN 8750-7587. Dostupné z: doi:10.1152/japplphysiol.91481.2008
Lopez MJ, Mohiuddin SS. Biochemistry, Essential Amino Acids. 2021 Jan 21. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 32496725.
GORISSEN, Stefan H. M., Julie J. R. CROMBAG, Joan M. G. SENDEN, W. A. Huub WATERVAL, Jörgen BIERAU, Lex B. VERDIJK a Luc J. C. VAN LOON. Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates. Amino Acids. 2018, 50(12), 1685-1695. ISSN 0939-4451. Dostupné z: doi:10.1007/s00726-018-2640-5

Starší příspěvek Novější příspěvek


Zanechat komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny