První hmyz schválen jako potravina v EU!

bílkoviny entomofagie Evropa Evropská unie jedlý hmyz legislativa moučné červy tuky výživa

Pro entomofagii v Evropě byl uplynulý týden opravdu přelomový. Mnozí z vás už možná zaregistrovali, že v pondělí byl v rámci EU schválen první druh hmyzu jako potravina. Jde o opravdu velký milník v oblasti jedlého hmyzu v našich končinách. Samozřejmě, okamžitě se strhla lavina pozitivních, ale i negativních reakcí lidí, přičemž jedno je jisté - entomofagii se konečně dostává více pozornosti.

Jedlý hmyz v EU

Co se vlastně stalo?

Začátkem týdne schválili členské státy Evropské unie návrh Evropské komise, který umožňuje použití moučných červů (larev potemníka moučného - lat. Tenebrio molitor) jako bezpečného druhu nové potraviny. Začátkem tohoto roku totiž Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vědecké stanovisko, ve kterém byly moučné červy označeny jako bezpečné pro lidskou konzumaci. Tato nová potravina je určena ke konzumaci ať už v celistvé vysušené podobě, nebo ve formě prášku, který lze přidávat do různých potravin a zvyšovat tak jejich nutriční hodnotu.

Nutriční výhody hmyzu

Výzkumy již delší dobu ukazují, že moučné červy obsahují vysoký obsah kvalitních bílkovin, zdravých tuků, ale i jiných živin, například některých vitaminů a minerálních látek. Rovněž je potřeba zmínit fakt, že moučné červy, a celkově jedlý hmyz, nelze doporučit jako potravinu úplně každému. Obezřetní by měly být zejména jedinci s již existující alergií na korýše a roztoče, protože u těchto osob by konzumace hmyzu mohla vyvolat alergickou reakci.

Už za pár týdnů bude tedy moci provozovatel potravinářského podniku, který podal žádost o povolení této nové potraviny, uvádět larvy potemníka moučného na trh. Je to vůbec poprvé v historii, co byl hmyz v EU schválen jako nová potravina, ačkoli v některých zemích bylo možné prodávat potraviny s obsahem hmyzu i dříve. Aktuálně se čeká na schválení ještě dalších 11 žádostí, ve kterých hmyz figuruje jako nová potravina a jsou, resp. budou, postupně posuzovány z hlediska bezpečnosti úřadem EFSA.

Ekologické výhody hmyzu

Jde o významný milník i z pohledu ekologie. Tento alternativní zdroj živin, zejména bílkovin, totiž pomůže přiblížit EU opět o něco blíže k udržitelnému potravinovému systému. Jak už jistě víš, hmyz má značně nižší nároky na množství krmiva, vody, ale i prostoru než konvenční zdroje bílkovin, typické pro evropský trh. Produkce hmyzu také produkuje nižší množství skleníkových plynů, může sloužit i na odstraňování potravinářského odpadu a odpadní produkty mohou dokonce sloužit jako hnojiva pro zemědělství.

Zdá se tedy, že sektoru jedlého hmyzu postupně svítá na lepší časy a všichni se těšíme, co budoucnost přinese! Budeme rádi, pokud se o tuto ento novinku podělíš s ostatními a pomůžeš tak jedlému hmyzu dostat se více do povědomí. Pro další novinky, ať už obecně z oblasti entomofagie, nebo o projektu ENTOWAY, nás určitě sleduj na našem instagramu, facebooku, nebo twitteru. Hmyzu a kvalitní výživě zdar!

by Martin

Zdroje:

https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/authorisations/approval-first-insect-novel-food_en

Starší příspěvek Novější příspěvek


Zanechat komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny