Jak se dostat zpátky do formy?

Léto se pomalu ale jistě blíží a tak se mnoho z nás snaží se sebou něco dělat. Jak se ale dostat do formy opravdu efektivně a tak, aby nám výsledky vydržely? Na to se podíváme v tomto článku, kde jsou popsány hlavní zásady a tipy k efektivní a hlavně udržitelné změně tvé postavy.

Jak zpátky do formy?

Začni postupně

Chápu, že nejraději by ses do toho vrhl po hlavě, ale měj na paměti, že taková cesta častokrát nikam nevede. Možná vydržíš pár dní či první týden, ale brzy zjistíš, že to prostě nedáváš a točíš se v kruhu neustálého začínaní a neúspěchu. Namísto toho zkus začít pomalu a postupně. Vystup např. cestou z práce z MHD o zastávku dřív a projdi se, běž večer o půlhodinu dřív do postele, ráno, před tím než začneš den, si dopřej 10 minut na rozcvičení těla a protáhni se, k snídani si místo koblihy dej něco s bílkovinami. Jsou to sice jen malé změny, které však mohou mít velké dopady. Na těchto základech můžeš dále postupně stavět a budovat další zdravé návyky.

Fyzická aktivita

Fyzická aktivita

Pokud už nějakou pravidelnou fyzickou aktivitu praktikuješ, je to skvělé a pokračuj! Pokud ještě ne, zamysli se nad tím, jaký typ pohybu by tě mohl bavit. Je to fitko? Nebo tě berou spíše brusle, běh či kolo? Případně tě lákají bojové sporty? To vše jsou skvělé možnosti, jak mít ve svém životě dostatek pohybu. Hlavní je, aby tě to bavilo a vydržel/a si to dělat pravidelně. Tak jako u všeho, i zde platí „pomalu dál dojdeš“. Pokud jsi tedy úplný začátečník, nemusíš hned odběhnout 5 km, ale začni s úvodním 1 km tak, aby sis pohyb hned neznechutil.

Kvalitní strava

Strava je jedním ze základních pilířů zdravého životního stylu. Co však vlastně znamená „jíst zdravě“? Ve zkratce by se to dalo shrnout do následujících bodů:

- respekt k zásadám energetické bilance

- mít ve stravě dostatek bílkovin

- mít ve stravě dostatek ovoce, zeleniny (a vlákniny)

- omezení zpracovaných potraviny a alkoholu

Kvalitní stravaZdroj: https://www.pexels.com/photo/variety-of-dishes-1640771/

Pokud je tvým cílem hubnout, měl bys vydat více energie než přijímeš. Pokud jíš každý den přibližně stejně a váha stojí, případně jde nahoru, zkus ubrat při každém jídle z příloh, nebo omez vysoce zpracované potraviny typu sušenky, smažená jídla, či polotovary. Za zmínku stojí také omezení alkohlických nápojů, které našemu zdraví ani hubnutí, zejména ve vyšších množstvích, rozhodně neprospívají.

Bílkoviny jsou stavební kameny našeho těla a jelikož si je nedokážeme uložit "do zásob" jako tuky či sacharidy, musíme je našemu tělu dodávat každý den v podobě stravy. Kvalitní bílkoviny najdeš zejména v živočišných produktech, ale také v některých environmentálně výhodnějších alternativách - třeba v našem proteinu na bázi jedlého hmyzu. U rostlinných zdrojů se neboj kombinovat různé zdroje, aby si tělu dodal kompletní bílkoviny.

Ovoce a zelenina by měly být tvými každodenními společníky, protože díky nim budeš mít jistotu příjmu dostatečného množství vitamínů, minerálních látek, ale také vlákniny, které jsou důležité pro správné fungování organismu a podporu celkového zdraví.

Pitný režim

Nezapomínej ani na optimální pitný režim. Tělo tvoří z více než poloviny voda, která je důležitá jako prostředí pro chemické reakce, rozpouštědlo pro řadu látek, ale pomáhá také s regulací tělesné teploty. Pokud jí nepřijímáš dostatek, projeví se to nejčastěji bolestí hlavy, únavou či mdlobami. Ve vážnějších případech může dehydratace končit až fatálně!

Pitný režím
Sladké nápoje nejsou úplně nejlepší volbou a navíc obsahují množství „tekutých kalorií“, které tě nezasytí. Snaž se proto pít zejména čistou vodu a to v množství asi 30-40 ml na kg tvé hmotnosti. Pokud tedy vážíš 70 kg, snaž se denně přijmout asi 2,1 – 2,8 l vody. Může ti s tím pomoci např. mít vždy po ruce velkou láhev s vodou, nebo vyzkoušej některé z appek, které ti budou připomínat aby ses napil/a.

A nezapomínej, že fyzická aktivita či horké prostředí ještě o něco navýší tvé požadavky na příjem tekutin!

Spánek

SpánekZdroj: https://www.pexels.com/photo/photo-of-person-holding-alarm-clock-1028741/

Pokud se vhodně stravuješ a máš dostatek pohybu, zbývá už jen poslední kousek skládačky, která přinese kýžený úspěch. Spánek. Mít dostatek kvalitního spánku ti pomůže správně regenerovat, hubnout tuk, nabírat svaly, ale také regulovat hormony, hlad či apetit. Sám/Sama určitě víš, že když dobře spíš, máš celkově více energie, vitality, lépe se ti přemýšlí, máš lepší paměť a jsi celkově šťastnější, klidnější a emocionálně stabilnější. Spánek je něco jako "supertabletka" na řadu problémů dnešní doby. Určitě ho proto nepodceňuj a snaž se spát každý den asi 7-9 hodin. Pokud máš se spánkem potíže, zapracuj na spánkové hygieně a vytvoř si tzv. předspánkový rituál. Stojí to za to!

V závěru nám nezbývá nic jiného, ​​než ti popřát hodně štěstí a trpělivosti do tvé jarní proměny. Využij rady z tohoto článku a výsledky na sebe určitě nenechají dlouho čekat! A pokud hledáš zdroj kvalitních bílkovin, vhodný po tréninku, či jako součást snídaně či svačiny, zkus náš Proteinblend a dej nám vědět jak ti chutná! Pri více inspirace nás sleduj i na našem Instagramu, Facebooku či TikToku!

by Martin


Starší příspěvek


Zanechat komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny